Petrokemi

Petrokemi

Intro

Hvad gemmer sig egentlig bag begrebet ”petrokemi”? Vi omgiver os med en masse produkter, som er forbundet med kemi på den ene eller den anden måde, herunder emballage, tekstiler, husholdningsprodukter, kosmetik, fødevarer med mere.

Husholdningsprodukter, som vaske- og rengøringsmidler indeholder en lang række af stoffer, som giver produktet de egenskaber der gør, produktet kan anvendes til formålet. Eksempelvis sørge for, at vasketøjet bliver helt rent.

Disse indholdsstoffer er kemiske forbindelser, der enten kategoriseres som organiske eller uorganiske forbindelser. De fleste vaskeaktive stoffer, sæber, overfladeaktive stoffer, og hvad de nu alle sammen kaldes er, bortset fra et par undtagelser, ikke naturligt forekommende stoffer, men er et resultat af nogle kemiske processer der er omdannet til de aktive indholdsstoffer.

 

Rengøringsprodukter
Rengøringsprodukter

 

Saponiner

Der findes rent faktisk naturligt forekommende stoffer, der har en vaskeaktiv effekt. Kemikerne kalder disse stoffer for saponiner (latin sapos = sæbe). Et af disse er den også herhjemme voksende sæbeurt, som indeholder en vis mængde af saponiner, som man kan udvinde af planten ved ekstraktion med vand. Det er nok et indholdsstof, med den mindste påvirkning for stoffet kan anvendes som aktiv ingrediens i et vaskemiddel.

Et eksempel er Ulrich Natürlich vaskemiddel med sæbeurt, som bl.a. indeholder en sæbeurt-ekstrakt som aktivt indholdsstof. Men da effektiviteten af sæbeurt-ekstrakt ikke er tilstrækkeligt til at opfylde forventningerne til et moderne vaskemiddel er der også andre indholdsstoffer i denne.

Kvillajabark, som er et træ, der vokser i Sydamerika, er et andet eksempel på en plante der indeholder nogle saponiner, der i øvrigt er forskellig fra de saponiner, der er i sæbeurt, men virkningen er den samme.

 

Sæbe
Sæbe

 

Hvad er petrokemiske stoffer?

Bortset fra de få eksempler på naturligt forekommende vaskeaktive stoffer, så er alle andre et resultat af en eller flere kemiske reaktioner. Ud fra nogle udgangsstoffer omdannes de til vaskeaktive stoffer, der kan bruges i vaskemidler. Disse udgangsstoffer kan opdeles i naturligt forekommende stoffer, hvilket kunne være en planteolie som kokosolie, palmeolie, fedtstoffer og meget andet. Det kan også være udgangsprodukter, der stammer fra olie eller gas.

Stoffer der stammer fra olie og gas kaldes under et for petrokemiske stoffer. Olie og gas er strengt taget også naturlige stoffer, men problemet er, at det tager millioner af år, for at danne olie og gas i naturen. Det er med vores forbrug af disse en begrænset ressource, og derfor er der fra mange sider en bekymring for, at vi kan udtømme reserverne indenfor overskuelig tid, hvis vi ikke begrænser forbruget af petrokemiske stoffer.

 

Olie og gas
Olie og gas

 

Fornybare stoffer

Kemiske stoffer, der fremstilles ud fra plantebaseret (eller dyrisk for den sags skyld) materiale kaldes i modsætning til petrokemi for fornybare stoffer. Bruger man eksempelvis kokosolie til at lave et vaskeaktivt stof, kan man plante nye kokospalmer, og inden for en overskuelig tid få nye råvarer til produktionen.

 

Kokos
Kokos bruges til at udvinde kokosolie

 

Olie

Olie, der for eksempel kommer ind fra Nordsøen, bruges ikke kun til benzin, diesel og fyringsolie. Olien består af alt fra korte til lange kæder af kulstofatomer, og når olie kommer i land, omdannes den største del af olien i en såkaldt steamcracker til små molekyler med blot to kulstofatomer. Disse små molekyler kan derefter ligesom legoklodser sættes sammen til alle mulige stoffer ved hjælp af mange forskellige kemiske processer.

Vaskemidlets opbygning

Et af de vigtigste udgangsstoffer er ethylenoxid, som er et lille molekyle med to kulstofatomer og et iltatom. Det er et ekstremt reaktivt stof, som gerne vil omdannes til mere stabile produkter, når det får chancen. Bl.a. kan det reagere med sig selv og danne lange kæder bestående af to kulstofatomer og et iltatom i en række der gentages.

C-C-O-C-C-O-C-C-O etc.

Kæderne kan have flere tusinde af disse ethylenoxid (EO) enheder. Sådanne EO-kæder er meget anvendte i sæbeindustrien som den ene del af et vaskeaktivt stof, og som i den anden ende indeholder noget andet. Det kan både være noget andet petrokemisk (er det for det meste), men det kan også være en fedtsyre fra en planteolie.

Nogle producenter reklamerer med naturlige ingredienser, selv om kun en brøkdel af indholdsstoffet stammer fra planter. Eksempelvis en fedtsyre, mens resten af stoffet, og langt hovedparten, er ren petrokemi.

 

Hvad indeholder vaskemidler?
Hvad indeholder vaskemidler?

 

Vildledning af forbrugeren

De vaskeaktive stoffer i et vaskemiddel kan altså være fremstillet udelukkende af fornybare udgangsmateriale, delvis fornybart og resten petrokemi, eller udelukkende petrokemi, hvor det sidste rent faktisk er tilfældet for de fleste moderne vaskemidler på markedet.

Svanemærke vs. Nature Care Product certificering

Svanemærket og andre miljømærker har ingen krav om fornybare produkter, bare de er rimelig nedbrydelige i naturen. Kun Nature Care Product standarden kræver fornybare råvarer, der også gerne skal være baseret på økologisk dyrket materiale.

 

Nature Care Product certificat
Nature Care

 

Petrokemi i vores hverdag

Petrokemi anvendes ikke kun til vaskemidler, det er faktisk kun en brøkdel. Petrokemi finder vi i det meste af vores tøj, polyester, nylon, polyurethan, pvc, akryl, kunstlæder, med mere er ren petrokemi. Desuden i emballage PE, PP, PEL, PVA, styropor (flamingo), polyurethan (PU) med flere er alt sammen petrokemi.

Kort sagt er langt de fleste kunststoffer petrokemi, hvilket som oftest skyldes, at de petrokemiske produkter fremstilles i enorme mængder, og bl.a. derfor prismæssigt de ikke-petrokemiske stoffer langt overlegne.

 

Alternative valg
Alternative valg

 

Alternative valg

Deler man den opfattelse, at vi skal spare på den begrænsede ressource olie og naturgas, så kan man bidrage både med køb af de rigtige produkter til husholdningen, men også ved valg af beklædning, emballage (plastposer, plastflasker), samt byggematerialer og meget andet.

Det store problem er, at forbrugeren ikke har tilstrækkelig viden til at gennemskue, hvilke produkter der indeholder petrokemi og hvilke der ikke gør, når der ikke er krav om mærkning desangående.

Ingen af vores produkter fra Ulrich Natürlich indeholder petrokemi. Du kan derfor med god samvittighed anvende vores produkter til vask og rengøring.

Tilbage til blog