Guide for valg af vasketøjspleje

Guide for valg af vasketøjspleje

Intro

Alt vask slider på tøjet. Både ved at tøjet køres rundt i maskinen, samt valget af sæber. Derfor har vi flere forskellige typer vasketøjspleje, alt efter tøjets behov, for at give dit tøj en længere levetid.

Der er flere spørgsmål der skal besvares, for at finde det rette vasketøjspleje til dine tekstiler. Valget af vasketøjspleje afhænger bl.a. hvad tekstilet er lavet af, farven, i hvilken sammenhæng det bliver brugt i, og i hvilken grad det er bleven beskidt, og af hvad.

Fælles for vores produkter er, at de er af fornybare råstoffer, hvor vi bl.a. vælger kokosolie frem for palmeolie. Ligeledes er alle fri for petrokemi. Det vil sige ingen brug af råolie, jordolier eller olier fra Nordsøen. Mange af vores produkter er vegansk og udviklet uden dyreforsøg, hvor retningslinjerne for det tyske dyrebeskyttelsesforbund er overholdt.

 

Forbehandling af pletter

Er der kommen pletter på dit tøj, som f.eks. fra fedt, stivelse, sved eller æggehvider, er det en god ide at forbehandle tøjet inden det vaskes.

Her kan flydende galdesæbefast galdesæbe, pletfjerner i papirpose, samt pletfjerner med kvillajabark benyttes. Flydende og fast galdesæbe er mere eller mindre det samme produkt, blot i henholdsvis flydende og fast form. Det er dermed op til den enkelte, hvad der foretrækkes. Pletfjerner i papirpose fjerner både pletter, og afbleger skånsomt tekstiler. Pletfjerner med kvillajabark er specielt egnet til tæpper, polstermøbler og tekstiler af uld og silke.

For alle fire typer pletfjerner skal det have lov at virke i lidt tid, inden det vaskes af med rent vand eller kommer i vaskemaskinen.

Er tøjet fyldt med pletter, kan tøjet vaskes i maskinen med flydende galdesæbe i stedet for almindelig vaskemiddel.

 

Valg af vaskemiddel

Som udgangspunkt, kan man, hvis man vil have det meget nemt, bruge vores vaskemiddel eller vaskemiddel citrus som universalvaskemiddel, og dermed vaske alt heri. Dette kan være at foretrække for dem der ikke vasker så meget tøj, der samler alt i én vask, for at kunne fylde vaskemaskinen op. Det kan også være til det tøj, hvor det ikke gør så meget, hvis det har en lidt kortere levetid, end det kunne have, hvis man valgte nogle af vores andre, mere skånsomme, vaskemidler. Vaskemiddel findes også i glasflaske for et mere eksklusivt produkt, der kan pynte i boligen.

Et vaskemiddel der minder meget om vaskemiddel er vaskemiddel med sæbeurt. Det har samme funktion, men indeholder flere europæiske ingredienser, og er dermed et mere miljøvenligt valg. Begge disse vaskemidler er i flydende form. Ønskes vaskemiddel i pulverform kan vi anbefale vaskemiddel pulver. Bemærk at denne dog pt. kun findes i stormænger på 20 kg sække.

Har du et helt almindeligt kontorarbejde, eller lignende, hvor tøjet som sådan ikke bliver beskidt i løbet af dagen, anbefales finvaskemiddel. Det fjerner selvfølgelig stadig snavs, skulle der være noget. Men finvaskemiddel går ikke så hårdt til tøjet, som vaskemiddel og vaskemiddel citrus, hvor der antages at være en større grad af snavs på tøjet.

Er dit tøj farvet eller sort anbefales color vaskemiddel. Jo oftere dit tøj er bleven vasket, jo mere vil farverne falme. Særligt det sorte tøj lider ofte under vask. Derfor har vi udviklet color vaskemiddel, der passer godt på farverne, så de kan holde til langt flere vaske.

For tekstiler der indeholder dun, såsom dunjakker og -dyner, er det vigtigt at bruge et specialvaskemiddel, for ikke at ødelægge de dun der er i tekstilerne. Dunvaskemiddel rengør og giver dun det nødvendige fedt tilbage, der gør at dun ikke klumper sammen.

Har du let til sved i løbet af dagen, eller dyrker du sport, men vil ikke lugte, kan vi stærkt anbefale vores specialvaskemiddel til sportstøj og vaskemiddel actifresh. Begge vaskemidler indeholder zink i form af zinksalt, som modvirker lugten, ved at sørge for at bakterierne ikke kan trives og dermed danne svedlugten. Dette gælder også for andre lugte, som f.eks. fra landmandsarbejdet og afføring. Vasker du tøjet heri inden første gang det bruges, er du godt beskyttet helt fra start. For at beslutte hvilket af disse to vaskemidler du skal vælge, er spørgsmål kun om du foretrækker at vaske med pulver (specialvaskemiddel til sportstøj), eller foretrækker at vaske med et flydende vaskemiddel (vaskemiddel actifresh).

Et andet vaskemiddel der fjerner lugt, er blevaskemiddel actifresh. Det er et vaskepulver der er udviklet i samarbejde med førende stofbleeksperter, for at sikre et produkt der rengør effektivt, forhindrer lugt, samtidig med at det er mild mod huden. Har dit barn sart hud eller irritation ved blekanten, kan vi anbefale at prøve vores blevaskemiddel actifresh.

Består dit tøj af uld, silke eller vaskbare pelse, har du muligheden for, enten at vaske det i vaskemiddel beregnet hertil, eller vaske det i finvaskemiddel, og efterfølgende at behandle det. Vælger du at vaske det direkte, anbefales vaskemiddel til uld, silke, pels. Vaskemidlet indeholder lanolin, som er et fedtstof der udvindes fra fåreuld. Vores lanolin kommer fra økologiske får, som dermed ikke er sprøjtet med det meget allergifremkaldende stof permethrin. Lanolin giver uld sine gode egenskaber tilbage, som det løbende mister ved vandpåvirkning. Derudover beskytter det tekstilerne mod fugt. Ønsker man et vegansk alternativ kan vaskemiddel til uld, silke, pels på plantebasis anbefales. Her er lanolin udskiftet med vegetabilske fedtstoffer. Bleer og blebukser kan også vaskes med disse to produkter. Disse to produkttyper findes også i glasflasker, for et mere eksklusivt produkt, der kan pynte i boligen.

 

Efterbehandling og skyllemiddel

Ønsker man at behandle sit uld, vaskebare pelse, bleer eller blebukser efter vasken, kan man enten benytte lanolin skyllemiddel eller uldimprægnering. Lanolin skyllemiddel er den lidt mildere version, der bruges til løbende at give tekstilerne deres lanolin tilbage, hvis de har haft lidt vandpåvirkning. Uldimprægnering er den kraftigere version, der bør bruges ved større vandpåvirkning, eller hvis det er længe siden tekstilerne sidst fik tilført lanolin. Det er dermed et spørgsmål hvor tit og hvor meget ens tekstiler udsættes for vandpåvirkning, der afgør hvilket af de to produkter man bør vælge.

Mange af vores vaskemidler indeholder mælkesyre. Mælkesyren virker antibakterielt, gør tøjet mere strygelet  og hindrer tøjet i at blive hårdt/ stift. Enkelte af vores vaskemidler (blevaskemiddel actifresh, specialvaskemiddel til sportstøj, vaskemiddel actifresh og flydende galdesæbe) indeholder dog ikke mælkesyren. Særligt for disse kan det være en god ide at tilføje skyllemiddel. Vi har skyllemiddel uden duft og skyllemiddel blomsterduft, alt efter om man foretrækker med eller uden duft.

 

Duft

Det sidste man skal tage stilling til, er om man gerne vil have sine vaskemidler med eller uden duft. Generelt er vores vaskemidler meget duftneutrale. De eneste produkter der er tilsat duft er vaskemiddel citrus og skyllemiddel blomsterduft. For resten har man selv muligheden for enten at holde produkterne duftneutrale, eller at tilføre duften af lavendel eller citrus. Fordelen herved er, at man selv kan vælge hvad ens vaskemiddel skal dufte af, samt hvor kraftigt det skal dufte. Duften kan enten tilføres direkte i vaskemidlet, eller i skyllemiddelrummet i vaskemaskinen, for at vælge for hver enkelt vask.

 

Afsluttende kommentar

Jeg håber, at dette indlæg har givet lidt mere klarhed omkring valget af vasketøjspleje. Skulle der være spørgsmål til ovenstående, eller spørgsmål til hvordan mere specifikke tekstiler bør vaskes, eller pletter bør fjernes, er du velkommen til at skrive til os.

Tilbage til blog