Fyldstoffer i forbrugsprodukter

Fyldstoffer i forbrugsprodukter

Intro

I en anden artikel har jeg skrevet om, hvorfor vaskemidler er nødvendige for at få vasket tøj ordentligt rent. Men det betyder ikke, at alle vaskemidler kun består at vaskeaktive stoffer. For at gøre prisen på produktet mindre eller forøge fortjenesten for producenten, strækkes mange produkter med såkaldte fyldstoffer.

 

Hvad er fyldstoffer?

Fyldstoffer er indholdsstoffer, som ikke har nogen vaskeeffekt eller kun en ringe effekt. For vaskepulveres vedkommende, der som regel er hvide pulverformede produkter, er billige salte som natriumsulfat, soda og andre billige hvide pulvere populære ingredienser. Kunden ser ikke på, hvor meget vaskemiddel der skal doseres, men mere på, hvor mange kilo vaskemiddel man får for pengene.

Problemet er, at alt hvad der er mere effektivt end rent vand ifølge definitionen er et vaskeaktivt stof. Med den definition kan også billige salte kategoriseres som vaskeaktivt stof, da de – om end en meget lille effekt – dog trods alt har en målelig effekt.

 

Fyldstoffer
Vasketøjspulver

 

Miljømærkning

De fleste mærkningsordninger har ingen krav om indholdsstofferne giver mening i et produkt, der opnår en miljømærkning. Andre ordninger, som eksempelvis Nature Care Product, har krav om, at ALLE indholdsstoffer skal have en funktion, og vel at mærke en fornuftig funktion i produktet, ellers kan det ikke mærkes efter denne standard.

Man kan håbe andre standarder også begynder at stille større krav til produkterne end bare, at indholdsstofferne skal være biologisk nedbrydelige. Det er de fleste vaskeaktive stoffer i dag, i større eller mindre grad.

 

Nature Care Product certifikat
Nature Care Product certifikat

 

Vand gemt som fyldstof?

For flydende produkter er vand selvfølgelig et oplagt fyldstof. Da vand er nødvendig for at produkterne kan være flydende er det straks noget vanskeligere at afgøre, om vandindholdet er højere end nødvendigt og dermed at betragte som fyldstof.

Her kan man som forbruger dog lave et par enkle forsøg og læse på deklarationen. Da opløseligheden som regel afhænger af temperaturen kan man teste, om et produkt er koncentreret ved at stille det koldt. Hvis indholdsstofferne begynder at fælde ud, eller produktet bliver meget tyktflydende, så det er vanskeligt at hælde ud af flasken, så er der sikkert ikke mere vand i end absolut nødvendigt for at holde det flydende.

Man kan også se på deklarationen, om produktet indeholder et eller flere konserveringsmidler. Hvis produktet er koncentreret behøver man ingen konserveringsmidler. Man kan som tommelfingerregel sige, at produkter, der indeholder mindre end 50% vand ikke behøver konservering. Vand er nødvendigt for at bakterier kan leve, og hvis der er for lidt vand, så gider bakterier ikke at bosætte sig, og grænsen går ved de 50%, selvfølgelig forskelligt fra produkt til produkt.

 

Vand som fyldstof
Vand som fyldstof

 

Fyldstoffer = mere emballage

Det eneste positive man kan sige om fyldstoffer er, at de som regel er ret uskadelige, men selv om man måske ikke skal slæbe unødvendige fyldstoffer hjem i bæreposen fra den lokale købmand, men tager bilen til supermarkedet, så betyder fyldstoffer bl.a. også mere emballage og mere transport.

En liter Ulrich flydende vaskemiddel rækker til 33 maskinfulde vasketøj. Tilsvarende findes der produkter på markedet, hvor der skal doseres tre liter flydende vaskemiddel for at vaske samme 33 maskinfulde tøj. Ikke nok med at en tre-liters flaske skal bruge mere plastikemballage end en en-liters, så kommer transporten hertil oveni.

 

Plastikemballage
Plastikemballage

 

Transport

Når vaskemidlet skal flyttes rundt på vejene for at blive distribueret ud til butikkerne, så hver gang der kører en lastbil med det koncentrerede produkt, skal der køre tre lastbiler med det fortyndede produkt, for at vaske lige så mange vaske. Det er værd at huske på næste gang man ligger bag to lastbiler på motorvejen, som laver en elefant overhaling. De kunne været undgået, hvis folk i større grad købte koncentrerede vaskemidler.

 

Elefantoverhaling
Elefantoverhaling

 

Afsluttende kommentarer

Det med fyldstoffer gælder ikke kun for vaskemidler, men for alle produkter, som findes i mere eller mindre koncentrerede udgaver. Produkter fra Ulrich Natürlich indeholder kun stoffer, der har en fornuftig funktion for produktet.

Produkterne er koncentreret og du kan derfor opleve at indholdsstofferne vil fælde ud, hvis det har stået koldt. Inden brug bør produktet stilles i et tempereret rum og rystes. Herefter har det ingen påvirkning på produktet, at det har bundfældet, da det stod koldt.

Tilbage til blog